olej spożywczy - olej rzepakowyOlej rzepakowy jest bardzo uniwersalnym tłuszczem kulinarnym. Nadaje się do spożycia na zimno oraz do smażenia. Niska zawartość izomerów trans sprawia, że jest też bardzo zdrowy, ponieważ nie zaburza gospodarki cholesterolowej i spowalnia powstawanie złogów miażdżycowych w układzie krążenia.

Rozróżnia się dwa rodzaje oleju rzepakowego spożywczego: tłoczony na zimno oraz rafinowany.

Olej tłoczony na zimno jest pozyskiwany podobnie jak oliwa z oliwek: wyselekcjonowane ziarna rzepaku są myte i kruszone mechanicznie, następnie olej poddaje się filtracji, aż do uzyskania pożądanej jakości i smaku. Metoda ta jest czasochłonna, a powstały w jej wyniku makuch wciąż zawiera duże ilości oleju, ktorego nie da się juz mechanicznie wytłoczyć, jednak w produkcji nie używa się chemicznych rozpuszczalników, co gwarantuje, że otrzymujemy naturalny, nieprzetworzony chemicznie olej o doskonałych właściwościach smakowych.

Olej rafinowany jest najczęściej tłoczony na gorąco z użyciem rozpuszczalników, które uwalniają z ziaren większe ilości oleju, który  następnie jest poddawany filtracji i rafinacji.

Posiadamy w sprzedaży oba rodzaje oleju rzepakowego, zarówno konfekcjonowanego, jak i luzem. Oferujemy towar doskonałej jakości i elastyczne warunki współpracy.

Polityka plików cookies Copyright © 2014 GOGLER

Ta strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Więcej informacji znajdziesz w polityce plików cookies.

Zamknij